Ät nyttigt och balanserat för bästa effekt

Många som tränar och lever ett aktivt liv gör det för att må bättre och för att kroppen ska vara frisk så länge som möjligt. Men vad är det då för kost som rekommenderas? Det handlar ju lika mycket om vad du stoppar i dig som vad du gör för motionsövningar.

 

Att börja äta bättre mat, mer näringsriktig kost och vitaminer, det vill många. Men hur gör man det egentligen? Förutom att kosten ska vara balanserad kan det även göra nytta att äta vitaminer och kosttillskott som vitaepro, då får du i dig viktiga vitamin B12 som reducerar både trötthet och utmattning. Men viktigast är vad du äter matmässigt, redan där sätter du grunden för näringsinnehållet och nyttigheten.

 

Det du bör äta om du verkligen vill kicka igång nyttighetslivet ordentligt är följande, som det tipsas om i Expressen:

 

  • Ät grönt – med grönsaker till varje mål. Dessa är fullspäckade med nyttigheter som vitaminer, mineraler och antioxidanter. Ät gärna varierat och i starka färger.
  • Ät protein, fiber och bra fetter – mager protein som kyckling och kalkon, fullkorn, baljväxter, avocado, nötter, olivolja och gärna en hel massa frön.
  • Ät tills du bara är 80 procent mätt – ät långsamt och sluta när du inte är hungrig längre.
  • Lämna köttet och mejeriprodukterna – så mycket du pallar. Fokusera på växternas rike för största effekt hos din kropp.

 

Andra råd är att planera din veckas måltider redan i förväg, köp in ingredienser och laga mycket i förväg. Då slipper du hetsköpa något med tom mage på lunchen – något som inte sällan är flottigt, sött eller bara alldeles för onyttigt.

 

Vi borde äta mer hälsosamt

 

Enligt en ny rapport är det endast en tiondel av svenskarna som äter hälsosamt i Sverige, i alla fall enligt rekommendationerna som finns att läsa om kost på Livsmedelsverkets sida. Men att äta ohälsosamt är den största riskfaktorn för ohälsa i Sverige, något som borde få flera att vilja äta bättre. I SVT går det att läsa om hur många regioner och landsting i Sverige saknar dietister – och att man måste arbeta mer med matvanor inom primärvården, eftersom det gör sån stor nytta för hälsan hos medborgare. Vårdpersonal i dag saknar helt enkelt adekvat utbildning och det finns i dag väldigt få dietister.