För att öppna upp till fler arbeten och värna om miljön har Miljöpartiets ungdomsförbund, Gröna Ungdom, kommit med förslaget om att minska momsen på skönhetsbehandlingar. Detta ska medföra att fler nyttjar tjänsterna och inte köper hem lika mycket produkter, samtidigt som fler anställningar kommer behövas för att täcka efterfrågan.
Som vi skrev om i ett tidigare inlägg är skönhetsbehandlingar vardagsmat idag. Många väljer att lägga pengarna på alltifrån manikyrbehandling till att förstora läpparna i jakt om att följa trender i utseende och skönhet.
Som man skriver om på Expressen vill Miljöpartiets ungdomsförbund Gröna Ungdom nu öppna dörrarna för fler arbetsmöjligheter och minska skatten på just skönhetsvård. Man menar att det är bättre för miljön att gå iväg och köpa tjänster istället för att köpa hem mängder av skönhetsprodukter. Samtidigt kommer fler att kunna köpa och nyttja tjänsterna mer vilket betyder att efterfrågan ökar och öppnar upp för fler arbetstillfällen.
Detta förslag har nu blivit intressant för regering som i sin tur ska ta ställning om detta är rimligt och generera i positiva aspekter eller inte. Tidigare i år har man faktiskt sänkt momsen på skomakeri, skräddare och cykelreparatörer, så att förslaget genomförs är inte helt orimligt.
Man föreslår en halvering av momsen på dessa typer av skönhetsbehandlingar:
- Nagelbehandlingar – till exempel manikyr, pedikyr och nagelförlängning
- Fransförlängningar – både för längre fransar och fixande av ögonbryn
- Spraytan – olika typer av behandlingar för ändrad hudfärg
- Hudvård – behandlingar mot till exempel acne, torr hud leverfläckar
- Hårborttagning – bland annat vaxning och laserbehandlingar
- Massage – allt ifrån skönhetsmassage till kiropraktornivå
- Frisering – till exempel klippning, färgning och förlängning
Vissa är negativa till förslaget
Många fördelar anses medföras om förslaget går igenom och fastställs. Dock så finns det självklart även nackdelar med att införa lägre moms och priser i skönhetsvärlden. Som till exempel Hedda Tingskog och Matilda Köpke skriver om i en debattartikel i Expressen, kan ökad aktivitet på skönhetsbehandlingar bli en hets som leder till psykisk ohälsa, speciellt hos unga kvinnor. Därför tycker man att detta förslag är en felprioritering.